Microsoft yetkililerince “Project Scarlett” diye adlandırılan yeni bir konsolun geleceğini biliyoruz. Forumlarda bu yeni konsola Xbox 2 diyenler de var. Hazır konsol piyasası bu kadar kızışmışken, yeni PS Vita ve PS 5 yoldayken Microsoftun hiç bir şey yapmadan bekleyeceğini düşünmek büyük hakaret olurdu doğrusu. Yeni Microsoft konsolu ile beraber beklediğimiz 10 “şeyi” sizler için derledik. Keyifli okumalar.
10. Geriye Uyumluluk
İsminden de anlaşıldığı gibi yeni gelecek olan Microsoft konsolunun kendinden önceki Xbox oyunlarını da çalıştırması bekleniyor. Retro severlerin sadece bunun için bile kendisine rabet göstereceğine şüphemiz yok. Hoş PS Vita 2 içinde kendinden önce ki neredeyse tüm “Playstation” oyunlarını çalıştıracağına dair söylentiler mevcut. İyi olan kazansın.
9. Halo
Nasıl ki Sony’nin God of War’u, Last of Us’ı varsa Microsoftunda Halosu var. Ki bilmeyenler için bir dipnot vermek gerekirse Halo, şuan hali hazırda çıkan bir çok fps oyununa öncülük etmiş bir exclussive seridir. Xbox fanlarının heyecanını hisseder gibiyim.
8. Aksesuarlar
Tamam Xbox’ın ve Playstation’ın aksesuar çeşitliliği arasından pekte farklı olmadıklarını düşünebilirsiniz. Kısmen haksızda sayılmazsınız. Fakat size çevremde görmüş olduğum bir olaydan bahsetmek istiyorum; kız veya erkek bilgisayar üzerinden oyun oynayan arkadaşlarımdan her kim bilgisayarı için oyun kumandası alacak olsa PS yerine Xbox konsolu tercih etti. Bu yalnızca Microsoft tarafından üretildiği için değil, hissiyatının daha yüksek olmasından kaynaklanıyor.
7. Çıkış Tarihi
Sony yeni Playstation’ın 2020 noel arifesinde çıkacağını duyurdu. Microsoft ise yeni konsolunu daha erken çıkaracağını belirtti. Daha erken çıkacak olması Microsoftun yeni konsolunun daha iyi reklam yapabilmesini, çıktığı dönem başka yeni bir konsol olmadığı için daha akılda kalıcı olmasını sağlayabilecek.
6.Platformlar Arası Oyun Oynayabilme
Bu Microsoftun, Sony’e vurduğu en şiddetli aparkat olabilir. Örnek vermek gerekirse Fortnite veya Rocket League gibi oyunları farklı platformlar kullanan oyuncularla birlikte oynayabileceksiniz. Seneler seneler öncesinde LAN partileri ile büyümüş olan bir neslin şuan gözleri yaşlı, olayın nerelere geldiğini gördüklerinde vermiş oldukları tepkileri tahmin etmek pekte zor değil.
5. Yeni Oyun Stüdyoları
Bildiğimiz gibi Microsoft şuan da Ninja Theory(DmC), inXile Entertainment (Wasteland 2) ve Rare(Sea of Thieves) stüdyolarını satın aldı. Hani bir konsola ait exclussive oyun olmasını anlayabilirim fakat direkt olarak oyun stüdyolarını satın almış olması Microsoftun rekabeti ne denli ciddiye aldığını bize çok rahat gösteriyor.
4.Xbox Game Pass
Sony’nin bu konuya cidden el atması gerekiyor. Hatta Nintendo ve diğer tüm platformların. Xbox Game Pass’i bilmeyen okurlarımız için anlatmak gerekirse; aylık cüzi miktarda bir para karşılığı üye olduğunuz sistem ile oyunlara ekstra ücretler vermeden oynayabileceksiniz. Ülkemizde yeni çıkan bir oyunun fiyatının 300-400 tl bandında seyrettiğini düşünürsek aylık bunun çok altında bir para vererek birden fazla oyun oynayabilecek olmak yalnız ülkemizde değil, Dünyanın her yerinde rabet gören, muhteşem bir uygulama olacak.
3. Sony’nin Indie oyunlardan uzaklaşıyor oluşu
Bunun nasıl bir mantığı var anlamak mümkün değil. Sony Indie oyun yapımcıları ile arasına mesafe koyarak, Indie kültürünü bildiğiniz baltalamaya başladı, hem kapitalist düzen bunlar hep! Neyse ki Microsoft hala Indie’nin arkasında. Çok ciddi bir kitle kaybetmen içten bile değil Sony.
2. X-Cloud
Google Stadia’nın Xbox versiyonu. Bu sistemle birlikte oyuncular Halo, Gears of War gibi oyunları herhangi bir konsola ihtiyaç duymaksızın oynayabilecekler. Google’ın Stadiasını bile geciktirebilmesi beklenen sisteme karşı Sony’nin elinde şuan hiç bir şey yok. Ancak yine de bulut oyun sistemleri üzerinde çalıştığını biliyoruz. Her halükarda Sony’nin acele etmesinde fayda var.
1.VR
Henüz gelişmek sürecinde olan, hali hazırda “muhteşem, benzersiz” gibi yorumları hakeden yapımlar yokken, sadece tadımlık bir kaç yapıma sahip olan VR oyunlarına Microsoft kafa yormadığını belirtiyor. En azından şuan için. Sony ise uzunca bir süredir VR destekli oyunlar üzerinde çalışıyor. Gerçekten buna gerek var mıydı Sayın Sony? Görünen o ki yeni çıkacak konsollar ile birlikte Microsoft yıllar süren Sony hükümdarlığını ele geçirmeyi planlıyor. Sabırsızlıkla bekliyoruz.